ПЛАНИНСКИ ХВОЩ

Планински хвощ ( Високопланински ) – съдържа 8 пъти повече силиций от полския хвощ. При използването на билката планински хвощ положителните резултати се постигат много по-бързо отколкото с използването на полския хвощ.

Снимка на билката ПЛАНИНСКИ ХВОЩ

Планински хвощ може да достигне височина до 1,60 – 2 метра. Среща се в подножието на балкана. Бере се от юни до началото на октомври ( преди да падне първата слана и да го попари).

ПЛАНИНСКИ ХВОЩ

В аптеките може да се намери само полски хвощ. Той също върши работа, но е по-слаб от планинския хвощ.

РЕЦЕПТАТА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛАНИНСКИЯ ХВОЩ Е ОТ  ВЛАДИМИР БОШНАКОВ – БАЙ ВЛАДО

Как се приготвя Планинския хвощ за чай и компреси?

Нарязват се или се начупват на ситно стъблото и игличките.

Приготвяне на чай

– 1 препълнена супена лъжица от билката се слага в 500мл завряла предварително вода свалена от котлона. Билката се запарва в съд с капак за 15 минути. Прецежда се през кърпа, защото има много фини частици.
ВАРИАНТИ ЗА ПИЕНЕ НА ЧАЙ – Пие се охладен.
1.
Пият се на 3 равни части през деня 30 мин. преди храна.
2. Пие се на малки глътки през целия ден.

Билката не се пие повече от 1 месец, защото организма свиква и се намалява ефекта. Трябва да се прави пауза от 10 дена и след това може пак да се поднови употребата.

Приготвяне на компреси

– 3 препълнени супени лъжици от билката се слагат в 1,500л вода. Приготвяне като за чая.
– 500мл за чай
– 1 литър за компреси. Мокри се кърпа изстисква се да не тече и се налага на болното място. Трябва да се привърже за да не се мести през нощта. Пренощува се с компреса.

Гала ще запознае зрителите с един изключителен човек Владимир Бошнаков 28.11.2014

Високопланински хвощ – съдържа 8 пъти повече силиций от полския хвощ. При използването на билката планински хвощ положителните резултати се постигат много по-бързо отколкото с използването на полския хвощ.

Допълнителна полезна информация за Планинския хвощ

Книга “Здраве от аптеката на Господ” – Мария Требен. Откъс от книгата с информация за полския хвощ, която може да се използва и за планинския хвощ.

Полския хвощ съдържа, в зависимост от местонахождението си, от 3 до 16 % силициева киселина, която предизвиква особено добро лековито действие. Планинският хвощ ( Високопланински ) – съдържа осем пъти повече силиций от полския хвощ.

В народната медицина пастор Кнайп възвръща на хвоща предишната му значимост. Той го нарича “единствен незаменим и неоценим” при кървения, повръщане на кръв, оплаквания в мехура и бъбреците, камъни и пясък. “При стари увреждания,” – казва той, “при рани, причиняващи гангрена, дори при ракоподобни язви, та даже и при гниене на костта, хвощът върши страшно добра работа: той промива, разтваря и същевременно изгаря увреденото. Често пъти влажната, топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място.”

Швейцарският пастор Кюнцле казва, че всички хора от определена възраст нататък би трябвало да имат чаша чай от хвощ за постоянна ежедневна напитка: всички ревматични, подагрични и нервни болки щели да изчезнат и човек щял да има здрав заник на живота. Той разказва, че един 86-годишен мъж се избавил с помощта на парни бани от ужасно страдание, причинено от образуването на камъни и живял още дълги години. Той казва и следното: “Когато се поема вътрешно като чай, хвощът лекува за кратко време, даже почти мигновено, и най-силните кръвотечения и повръщане на кръв.”

Повече за полския хвоща може да намерите в книгата
“Здраве от аптеката на Господ” – Мария Требен.

ХРАНИ БОГАТИ НА СИЛИЦИЙ
ХРАНИ БОГАТИ НА МАГНЕЗИЙ
ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН
ХРАНИ БОГАТИ НА ЙОД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *