ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН

Храни съдържащи селен от съществено значение за доброто здраве на човека, но селена употребяван в малки количества (50-70 мкг). Допустим максимален дневен прием   (UL) е 400 мкг.

Селенът е мощен антиоксидант, засилва имунната система на организма, неутрализира свободните радикали, не позволява развитието на ракови клетки в организма, предпазване от отравяне с тежки метали, помага за нормалното функциониране  на щитовидната жлеза.

Бразилския орех е най-концентрирания източник на селен сред храните съдържащи селен. Учените са установили, че всекидневната консумация на Бразилски орех е по-добър източник на селен, отколкото която и да е хранителна добавка. Трябва да се консумират по една или две ядки ежедневно, за да се избегне прекомерно натрупване на селен в тъканите.

ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН

Храни съдържащи селен -то зависи от съдържанието на селен в почвата, а то варира в големи граници. Поради тази причина данните от таблицата не могат да се считат за абсолютно точни.

ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН в 100 г храна
мкг
Бразилски орех сушен
1530
Риба тон консерва
90
Калмар
66
Сардини в олио
49
Семена от слънчоглед
49
Пържена херинга
46
Миди варени
43
Печена сьомга
43
Пълнозърнест хляб
35
Яйчен жълтък
20

Храни богати на селен са рибите (особено херингата), омари, калмари също така домати, гъби и чесън. Селена в храни съдържащи селен  от растителен произход се усвояват от човека до 60-80%, а в  продукти от животински произход – само 8,5-25%. Причината – трудността за разделяне на селен  от животинските протеини. Селен повишава активността  в присъствието на натурален витамин Е.

В средата на 90-те години е проведено широкомащабно изследване, резултатите от него потвърждават ползата на био минерала селен в профилактиката срещу раковите заболявания. За период от 10 години участниците в изследването са вземали по 200мкг селен на ден под формата на хранителна добавка. Резултатите показват намаляване с почти 50 % на най-често срещаните – рак на белите дробове, дебелото черво и простатата.

В заключението от изследването направено от American Medical Association се препоръчва употребата на селен под формата на хранителна добавка при профилактика на раковите заболявания.

Без селен йода не може да се усвоява пълноценно. Превръщането на тироксин (Т4) до трийодтиронин (Т3) изисква премахването на молекула на йода от T4. Тази реакция за да се получи  е необходим селен. Йод молекулата, която се отстранява се използва за да създава допълнителни хормони на щитовидната жлеза. Има ли недостиг на селен йода не се усвоява пълноценно от щитовидната жлеза.

Набавянето на селен от храните в повечето случаи не е достатъчно. Причината селското стопанство експлоатира почвите безпощадно за постигане на максимални добиви. Това води до изтощение на почвите и продукция бедна на хранителни вещества и минерали.

За да осигурите дневните нужди от селен на организма може да използвате Селен Био (течна форма) и ЙОД СЕЛЕНУМ

 

МАГНЕЗИЕВО ОЛИО – ПРИЛОЖЕНИЕ
СХВАЩАНЕ НА КРАКАТА
ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА И ЙОДИС КОНЦЕНТРАТ
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – ЛЕЧЕНИЕ
ШИПОВЕ НА ВРАТА
ШИПОВЕ – ЛЕЧЕНИЕ С МАГНЕЗИЙ
БОЛКИ В КРЪСТА
БОЛКИ В СТАВИТЕ
БОЛКИ В КОЛЯНОТО
АХИЛЕСОВО СУХОЖИЛИЕ – Лек с Магнезиево олио и Магнезиев гел
СЧУПЕН КРАК ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С МАГНЕЗИЙ ЗА МАЗАНЕ
ПРИ НАТЪРТЕНО, СИНИНИ, ОТОЦИ – ИЗПОЛЗВАЙТЕ Магнезиево олио
МАСАЖИ С МАГНЕЗИЕВО ОЛИО, МАГНЕЗИЕВ ГЕЛ И …
ПЛЕКСИТ – ЛЕК С МАГНЕЗИЕВО ОЛИО И МАГНЕЗИЕВ ГЕЛ
ДИСКОВА ХЕРНИЯ ЛЕК с Магнезиево олио и …
ИНСУЛТ – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ с Магнезиево олио и …
ПАРОДОНТОЗА ЛЕЧЕНИЕ С МАГНЕЗИЙ
ДИАБЕТНА НЕВРОПАТИЯ – ЗАЩО МАГНЕЗИЯ ПОМАГА
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ТРЕНИРОВКА (I Част).
Използване на магнезиево олио и магнезиев гел от терапевта на националния отбор по волейбол Петър Атанасов
ХРАНИ БОГАТИ НА СИЛИЦИЙ
ХРАНИ БОГАТИ НА МАГНЕЗИЙ
ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН
ХРАНИ БОГАТИ НА ЙОД

One thought on “ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ СЕЛЕН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *